Mi köze a mojito koktélnak a skorbuthoz?
A Mojito koktél legelső verzióját egy Silvio Suarez Diaz nevű ember készítette még a XVI. században, Havannában.
Ebben az italban egy érlelés nélküli, nyers, rosszabb minőságű kubai rum volt, nem volt benne cukor, de volt benne citrom, menta és egyéb gyógynövények.
Ebben az italban az alkohol hozta a meleget, a víz higította az alkoholt, a citrom jól kiegészítette a mentát, ráadásul az akkoriban a tengerészek között gyakori, a vitaminhiány miatt kialakuló betegség, a skorbut ellen is remek szer volt.
A menta és a gyógynövények frissítő hatásúak, a citrom pedig mekgönnyíti a többi hozzávaló emésztését és vitaminnal látja el a szervezetet. Kellemeset a hasznossal!
Az 1860-as években már sokkal több rumot termeltek, ráadásul több évig hordóban érlelték a nemes nedűt, így annak minősége, így a mojito koktél íze is sokat javult.
A havannai Bodeguita del Medio-ban árulták először az italt, és akkor indult meghódítani a világot, amikor Ernest Hemingway minden délután ivott egyet belőle.
Igyunk egyet mi is, nézzük meg a receptjét spanyolul: