Krumpli és amit nem tudsz róla
Ez a növény az Inkák igazi aranya!
Őshazájában, Peruban több, mint 3500 féle burgonyát ismernek, az egész világon pedig összesen több, mint 5000 féle krumpli létezik!
A FAO szerint ez a jövő növénye mert kis területen nagy mennyiségben lehet termelni, ráadásul igen ellenálló növény: az eredetileg az egyenlítő környékén, 3000 - 5000 méter magasságban termesztett növény ma már a világ majdnem minden országában megterem, remekül alkalmazkodik hőmérsékleti, és magassági különbségekhez.
Ezek a krumplik nemcsak színben, de méretben, ízben is különböznek egymástól.
Vannak közöttük nem ehető fajták is, sőt, még édes és sós ízűt is kóstolhatsz.
A növéy a Titicaca tó környékéről származik ahol már 8000 éve fogyasztják az ottani indiánok, arról a területről vitték a spanyol hódítók először 1554-ben Spanyolországba ahol eleinte dísznövényként, botanikai érdekességként tartották. 1560-tól Gran Canaria szigetén termesztették, innen folytatta világhódító útját.
Egyes becslések szerint ma a burgonyát 192 000 négyzetkilométeren termesztik, körülbelül 325 millió tonnát előállítva évente.
A legnagyobb fogyasztó ország Kína, ott évente 300 kiló fogy fejenként, Peruban, ahonnan elindult világhódító útjára ehhez képest keveset, 80 kilót esznek belőle évente.
A burgonya a 3. legtöbbet fogyasztott növény, csak a rizs és a búza előzi meg.
Ez egy nagyon érdekes film a burgonyáról, spanyolul. Ha van 42 perced, feltétlen nézd meg!
kép forrása: http://m.forocoches.com